3x duurzame investeringen

Duurzaam is in. Je hoort er dan ook steeds vaker over in je omgeving en er wordt in de media veel aandacht besteed aan duurzaamheid. We weten natuurlijk allang al dat een milieubewuste levensstijl belangrijk is en ieder zijn steentje aan een schoon klimaat moet bijdragen. Dagelijks worden we geconfronteerd met beelden van de uitstoot van schadelijke gassen, leefgebieden van allerlei dieren die worden verkleind en een hoeveelheid plastic in het water waar we ons maar nauwelijks een voorstelling bij kunnen maken. In eerste instantie lijken deze zaken ver van ons af te staan en lijken we hier maar weinig invloed op uit te kunnen oefenen. Maar niets is minder waar, zodra iedereen ervoor kiest om milieubewust te gaan leven zullen we al snel veranderingen zien. Stapje voor stapje kan ook jij je leven hierop aanpassen. Hoe je zelf kunt bijdragen om ons ecosysteem, de luchtkwaliteit en onze energiebronnen met liefde te behandelen lees je in dit artikel.

Zonnepanelen

Om erachter e komen of een zonnepaneel iets voor jou is, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe het precies werkt. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die licht omzetten in elektriciteit. De elektriciteit die hiermee wordt opgewekt is gelijkstroom, die vervolgens weer wordt omgezet naar wisselstroom door de omvormer. De wisselstroom kun je vervolgens direct gebruiken voor elektrische apparaten in je huis, zoals de koelkast en wasmachine. Zonnepanelen zijn simpel gezegd niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben, want de investering verdien je gemiddeld binnen zo’n zeven jaar terug. Maar zet dat tegenover de 25 jaar dat zonnepanelen ongeveer meegaan en je ziet dat het de investering meer dan waard is. Daarnaast haal je met de energie van zonnepanelen je eigen groene stroom binnen waarmee je het milieu een groot plezier doet. Mocht je na een tijdje willen verhuizen, dan tellen de zonnepanelen op bij de waarde van je huis.

Duurzaam reizen

Ook wanneer je juist van huis weg gaat kun je bezig zijn met duurzaamheid. Duurzaam reizen is tegenwoordig helemaal in. Dit betekent dat je op reis gaat met oog voor de wereld om je heen. Ondanks dat je onvermijdelijk sporen achterlaat met je reis, ziet een duurzame reis er toch wat anders uit dan vliegen naar een all-in resort. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw reis duurzaam kunt maken. Neem de trein in plaats van het vliegtuig of boek anders een vlucht zonder overstap, kies voor ecohotels en duurzame verblijfplaatsen, koop boodschappen bij de lokale bevolking, ga zo maar door.

Binnenshuis milieubewust

Minder lang douchen, een dikke trui aan in plaats van de verwarming een paar graden omhoog, afval scheiden, de meest eenvoudige manieren om bij te dragen aan een schoon milieu vind je binnenshuis. Zo ook bijvoorbeeld deurdrangers. Een Deurdranger is handig voor het gemakkelijk en snel sluiten van deuren en zijn ook nog eens energiebesparend door de constructie!