Kalkaanslag bij apparaten

Nadelen waterontharder

Iedereen heeft het wel eens aan de hand gehad, bijvoorbeeld onderin de waterkoker waar je duidelijke sporen ziet van kalk. Maar ook bij andere huishoudelijke apparaten kan kalk voor schade zorgen op de lange termijn, de wasmachine en ook de douchekop kunne hierdoor minder goed functioneren. Door gebruik te maken van een waterontharder, wordt het water zachter en heb je minder kans op kalkaanslag. Toch kleven er veel nadelen waterontharder aan, een van de nadelen is het gebruik van zout wat iedere keer weer bijgevuld moet worden. Bij een gemiddeld gezin heb je maar liefst tot 100 kg zout nodig voor de waterontharder. 

Nadelen waterontharder

Aansluiten van een ontharder

Ook de aanschaf van een waterontharder is een kostbaar plaatje, vaak moet een specialist de ontharder installeren wat ook extra geld kost. Nadelen waterontharder is ook het geluid wat het apparaat kan maken, zeker wanneer het erg stil is zoals in de nacht snap je dat dit niet handig is. In de buurt van de waterontharder moet er een afvoer aanwezig zijn om het vuile water af te voeren, heb je deze niet dan moet er een extra aangelegd worden. Ook dit neemt extra kosten met zich mee, de hardheid van het water bepaald ook hoeveel zout je per jaar nodig hebt. 

Wat betaal je voor een waterontharder?

Bij het kiezen van een waterontharder is het verbruik van water van belang, hoe meer water je verbruikt hoe hoger de kosten van de ontharder zijn. Een ontharder die elektronisch werkt is ook een mogelijkheid, het water wordt dan gefilterd op vraag. Over het algemeen zijn mechanische waterontharders het voordeligst, voor 750 euro is er al een model beschikbaar. Een elektronisch model is een stuk kostbaarder en is ongeveer 950 euro, daar komen ook nog de kosten van het installeren bovenop. Al met al is een waterontharder echt prijzig om aan te schaffen.