Bereid je tuin optimaal voor op de winter; wij vertellen je hoe!

Laat je tuin niet aan je lot over zodra de herfst ten einde komt. Maak jouw paradijsje in simpele stappen winterklaar!

Borders onderhouden

Laat vaste planten lekker doorbloeien; alleen alles wat al dood is moet afgeknipt worden. De nog levende planten zorgen voor een sfeervolle winter border en zijn een voedingsbron voor vogels.

Uitgebloeide planten verwijderen

Eenjarige planten zullen niet meer verder bloeien en kunnen met wortel en al verwijderd worden. Ook de inhoud van je moestuin en broeikas is rijp voor de composthoop. Nu is bovendien hét moment om viooltjes, voorjaarsbollen en winterheide te planten.

Bladeren herverdelen

Inderdaad; herverdelen, niet weggooien. Gevallen gebladerte biedt een voedingsbron voor dieren en voorkomt een volledige bevriezing van je bodem. Hark de bladeren daarom richting je borders.

Snoeien maar!

Zodra er sneeuw is gevallen, kun je de takken niet meer goed zien. Snoei daarom nog vóór de winter, het liefst voorafgaand aan kerst. Zo voorkom je het ‘bloeden’ van de snijwonden.

Waterkraan dichtdraaien

Laat je kraan niet kapot vriezen en sluit het water op tijd af. Bewaar je sproeiers op een veilige en droge plek; je garage of schuur, bijvoorbeeld.

Voer de vogels

Je hebt hen nodig voor het oppeuzelen van schadelijke insecten, dus nu is het jouw beurt om hen de helpende hand te bieden! Laat noten, vetbollen en zaadmengsels achter in je tuin ter vervanging van het voedsel dat ze nu moeilijk kunnen vinden.

Voer je afval af

Snoeien, gras maaien, planten uittrekken; bij een grote tuin kan dit een behoorlijke berg afval opleveren. Kies er daarom voor om een afvalcontainer te huren waar je je overtollige groen in kwijt kunt.

We wensen je heel veel succes met het winterklaar maken van je tuin!