Bomen kappen

Heb je een mooie boom in de tuin? Dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden. ‘Een boom groeit toch vanzelf?‘, zou je denken, daar hoef je toch niet veel aan te doen? Klopt. Echter het probleem met bomen is juist vaak dat ze snel te groot worden. Te grote takken kunnen je zicht belemmeren en zorgen voor minder licht in huis. Bovendien kan een verwilderde boom gevaarlijke situaties tot gevolg hebben bij een storm. Er zit in zo’n geval nog maar één ding op: de bomen kappen.

bomen kappen

Bomen kappen uitbesteden of zelf doen? 

Een boom kappen is niet gemakkelijk. Ook zijn er materialen nodig die je wellicht niet zelf in huis hebt. Denk aan een hoge ladder en een kettingzaag. Om het nog maar niet te hebben over dat je ook óp die ladder moet gaan staan, mét die kettingzaag. Bij grote bomen met hele grote takken is een kettingzaag zelfs niet voldoende. Je hebt dan een motorzaag nodig. Deze hebben de meeste mensen niet in de schuur liggen. Het is in veel gevallen verstandiger om het kappen van bomen uit te besteden aan een professional. 

Boom kappen? Neem deze overwegingen mee:

  • Wil je zelf op de ladder staan? Of wil je jezelf hier niet aan wagen? Kies er in het laatste geval voor om het kappen van de boom uit te besteden.
  • Ga je het hout zelf afvoeren? Wil je het ergens voor gebruiken? Wanneer je bomen láat kappen, dan is het afvoeren van hout en takken meestal inbegrepen.
  • Vraag een kapvergunning aan voor je begint. Het verkrijgen van een dergelijke vergunning kan zo een kwartaal duren, dus wees op tijd! De boetes zijn hoog en het aanvragen van een vergunning is een kleine moeite. De gemeente kan je verder helpen.
  • In het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli mag je in de meeste gevallen geen bomen kappen, ook niet als je daar een vergunning voor hebt. Vraag bij je gemeente na hoe het precies zit in jouw woonplaats.