Bouwkundige keuring: waarom zou je het overwegen?

Als je een huis koopt of gaat verbouwen, is het belangrijk om te weten in welke staat het gebouw zich bevindt. Hierbij gaat het niet alleen om de leeftijd van het pand, maar ook om eventuele gebreken en/of verborgen gebreken. Een bouwkundige keuring kan hierbij uitkomst bieden. In deze blog leggen we je uit wat het inhoudt en waarom het regelen van zo'n keuring wellicht een slim idee is.

Wat is het?

Een bouwkundige keuring is een grondige inspectie van het pand door een professionele bouwkundige expert. Het doel van deze keuring is om eventuele gebreken, fouten, en/of mogelijke risico's in kaart te brengen, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan in de toekomst.

De keuring wordt uitgevoerd door middel van een visuele inspectie en metingen. De expert kijkt naar de constructie, de staat van het dak, de fundering, de riolering, het leidingwerk en de elektrische installatie. Tevens worden vochtmetingen en kruipruimte-inspecties uitgevoerd. Op basis van deze onderzoeken stelt de bouwkundige een rapport op. Hierin worden de bevindingen en eventuele aanbevelingen vermeld.

Het resultaat van de keuring kan positief of negatief zijn. De bouwkundige kan bijvoorbeeld aangeven dat er technisch niets mis is met het pand. Of concludeert juist dat de woning niet veilig is om in te wonen. De uitkomst kan soms consequenties hebben op het onderhandelingstraject, want deze rapporten worden vaak opgenomen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract.

Waarom zou je zo'n bouwkundige keuring willen overwegen?

Ten eerste omdat het voorkomt dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. In het geval van verborgen gebreken ben je daarvoor niet verzekerd. Ten tweede kan het tot gevolg hebben dat je (extra) kosten kunt besparen. Op basis van de bevindingen kan bijvoorbeeld de aankoopprijs naar beneden bijgesteld worden. Ten derde geeft het rapport je inzicht in de werkelijke staat van het pand. Hiermee kun je rekening houden bij toekomstige onderhoudswerkzaamheden.

Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar kan wel een hoop stress en zorgen voorkomen in de toekomst. Zeker als je een pand gaat kopen, kun je in de rapporten de bevindingen opnemen in de onderhandelingen. Je kunt ook altijd nog teruggaan naar de verkoper van het pand om eventuele reparaties of vervangingen te laten uitvoeren.

Conclusie

Een bouwkundige keuring is dus zeker het overwegen waard. Het stelt je in staat om de kwaliteit van het pand waarin je woont of gaat wonen te bepalen. Je kunt dit doen om eventuele investeringen te plannen, maar ook om verborgen gebreken op te sporen. Kortom, een bouwkundige keuring biedt zeker een meerwaarde bij de aankoop van een pand of bij verbouwingen. Zo weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt en voorkom je onaangename financiële verrassingen in de toekomst.

Bron: https://www.keuringsdienstvoorwonen.nl/