De slaapcyclus tijdens het slapen
Tijdens het slapen doorlopen we verschillende fases die allemaal uniek zijn. Dit wordt gedaan aan de hand van een slaapcyclus. Deze slaapcyclus duurt gemiddeld zo’n anderhalf uur en doorloop je drie tot zes keer per nacht. Waarvan de eerste 4,5 uur van je slaap het belangrijkst zijn om overdag optimaal te kunnen functioneren. Wat elke slaapfase precies inhoudt wordt uitgebreid behandeld in dit artikel.
- Inslaapfase
De inslaapfase is de kortste slaapfase en die duurt ongeveer vijf minuten. De inslaapfase wordt ook wel het indommelen genoemd. Je ogen vallen toe en de hersenactiviteit neemt af. Tijdens deze fase hebben we nog wel door wat er in omgeving gebeurt en kunnen we hier ook eventueel op reageren.
- Lichte slaap
Bij de lichte slaapfase slapen we nog niet diep, maar worden we niet meer wakker van kleine geluiden zoals bij de inslaapfase. Tijdens de lichte slaapfase slaap het je meest, namelijk maar liefst tot 50% van je totale slaapduur per nacht. Deze fase duurt 30 tot 40 minuten.
- Overgangsfase
De overgangsfase duurt slechts vijf minuten en is de overgang van licht naar diepe slaap. Je ademhaling wordt regelmatig, het hartritme daalt naar 40 tot 50 slagen per minuut en je lijf en spieren gaan ontspannen.
- De diepe slaap
Tijdens de diepe slaap is je ademhaling en hartslag op het laagste niveau. Wakker worden tijdens deze fase kan zorgen voor een gedesoriënteerd gevoel en duizeligheid. Bij de diepe slaapfase komen groeihormonen vrij. Deze groeihormonen zorgen ervoor dat je lichaam herstelt en nieuwe kracht opdoet. De diepe slaap fase duurt ongeveer 20 minuten en zorgt voor fysieke rust en herstel.
- De REM-slaap
Tijdens de REM-slaap ook wel droomslaap genoemd zijn onze hersenen zeer actief en maken onze ogen snelle bewegingen. REM-slaap staat dan ook voor Rapid Eye Movement. Tijdens deze fase gaan we ook dromen. In vergelijking tot de diepe slaap is ons hartritme en ademhaling onregelmatig. Ook zijn de spieren nog meer ontspannen. Zo zijn zelfs de grote spieren in ledematen verlamd.
De REM-slaap is een belangrijk onderdeel van het verwerken van informatie. Tijdens deze fase worden belevenissen van die dag opgeslagen in het langetermijngeheugen. Deze fase duurt ongeveer 15 minuten.
Na de laatste fase (REM-slaap) worden we onbewust lichtjes wakker. Ons lichaam controleert dan of alles in orde is of dat actie ondernomen moet worden. Vervolgens begint het lichaam weer opnieuw met fase 1 de inslaapfase.
Invloed van een goed bed of boxspring op je slaap
Naast een goed slaapritme heeft een bed of boxspring ook invloed op de kwaliteit van de slaapfases. Vanaf de derde fase is het belangrijk dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt vanuit het bed of boxspring. Gebeurt dit niet dat dan komt er spanning op onze spieren te staan waardoor we gaan draaien en woelen in bed om lekker te liggen. Wat ook kan leiden tot lichamelijke klachten zoals rugpijn, hoofdpijn en nekpijn.
Gelukkig hoeft een goed bed of boxspring niet heel duur te zijn er zijn veel verschillende goedkope boxsprings. Kijk daarom gelijk naar een nieuwe goedkope boxspring!