De ultieme gids voor bankstellen

Als het aankomt op meubels voor in huis, zijn er weinig stukken zo essentieel en veelzijdig als het bankstel. Bankstellen zijn niet alleen een plek om te zitten; ze vormen het middelpunt van je leefruimte, een uiting van je stijl en een bron van comfort. In deze uitgebreide gids zullen we alles bespreken wat je moet weten over bankstellen, van hun geschiedenis en stijlen tot tips voor het kiezen van het perfecte bankstel voor jouw huis.

Een korte geschiedenis van bankstellen

Bankstellen hebben een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude beschavingen. Het woord “bankstel” zelf is afgeleid van het Arabische woord “suffah,” wat verwijst naar een bank bedekt met kussens en dekens. In de loop der eeuwen hebben het ontwerp en de functie van sofas zich ontwikkeld, en ze zijn uitgegroeid tot een symbool van comfort en ontspanning.

Stijlen van bankstellen

Bankstellen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, elk met een unieke esthetiek en functionaliteit. Enkele populaire stijlen zijn onder andere:

 1. Klassiek: Klassieke bankstellen staan bekend om hun tijdloze en klassieke ontwerpen. Ze hebben vaak gerolde armleuningen, met knopen getufte rugkussens en houten poten. Deze bankstellen passen perfect in formele en elegante leefruimtes.
 2. Modern: Moderne bankstellen omarmen strakke lijnen, minimalistische ontwerpen en bevatten vaak materialen zoals leer, chroom en glas. Ze zijn ideaal voor eigentijdse en strakke interieurs.
 3. Hoekbankstel: Hoekbankstellen bestaan uit meerdere delen die in verschillende configuraties kunnen worden geplaatst. Ze zijn perfect voor grote gezinnen of voor mensen die graag gasten ontvangen.
 4. Chesterfield: Chesterfield bankstellen worden gekenmerkt door hun kenmerkende knoopgetufte leren bekleding en gerolde armleuningen. Ze stralen een gevoel van luxe uit en worden vaak geassocieerd met klassiek Brits design.
 5. Slaapbank: Slaapbanken, ook wel slaapzetels genoemd, dienen een dubbel doel. Ze bieden overdag zitplaatsen en kunnen ’s nachts worden omgevormd tot een bed voor overnachtende gasten.
 6. Relaxbank: Relaxbankstellen bieden ultieme ontspanning met ingebouwde relaxfuncties. Ze zijn een uitstekende keuze voor mensen die graag achterover willen leunen en ontspannen.

Het juiste bankstel kiezen

Het kiezen van het perfecte bankstel voor je huis omvat verschillende overwegingen:

 1. Afmetingen: Meet de beschikbare ruimte om ervoor te zorgen dat het bankstel comfortabel past. Houd rekening met de indeling van de kamer en ander meubilair dat in de buurt staat.
 2. Materiaal: Beslis over het bekledingsmateriaal dat past bij je levensstijl en voorkeuren. Opties zijn onder andere stof, leer en microvezel, elk met zijn unieke eigenschappen.
 3. Kleur: De kleur van je bankstel moet passen bij je bestaande decor. Neutrale tinten zijn veelzijdig, maar gedurfde kleuren kunnen een statement maken.
 4. Comfort: Test het bankstel op comfort door erop te gaan zitten. Controleer de diepte, de kussens en de ondersteuning om ervoor te zorgen dat het aan je behoeften voldoet.
 5. Budget: Stel een budgetbereik in voordat je begint met winkelen om je opties te beperken en te voorkomen dat je te veel uitgeeft.

Onderhoud en verzorging

Om je bankstel er op zijn best uit te laten zien, is regelmatig onderhoud essentieel. Volg deze tips:

 • Stofzuig en maak regelmatig schoon om stof en vlekken te voorkomen.
 • Draai de kussens om om slijtage gelijkmatig te verdelen.
 • Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant voor het specifieke materiaal van je bankstel.

Bankstellen zijn meer dan alleen meubels

Bankstellen zijn meer dan alleen meubels; ze zijn een integraal onderdeel van het comfort en de stijl van je huis. Of je nu houdt van een klassieke uitstraling of een strak modern ontwerp, er is zeker een bankstel dat bij je smaak en behoeften past. Neem de tijd om de juiste keuze te maken, en je bankstel zal jarenlang een gewaardeerd onderdeel van je huis zijn.