Deurmat voor vreemd bezoek

Tijdens de 68e internationale Ruimtevaart Conferentie die in 2017 gehouden werd in Adelaide, Australië, was sprake van een opmerkelijk nieuwtje. Bij het Convention Centre lag de eerste kosmische welkomstmat te wachten op buitenaardse bezoekers.

Tot teleurstelling van velen betrof het een gewone deurmat. Het betrof een standaard inloopmat die misschien iets groter was dan normaal. Op zich is het niet vreemd omdat de ingangen bij het gebouw bedoeld zijn om grote massa’s mensen doorgang te bieden. Daar lag de mat tussen de enorme deuren en enorme logo’s in te wachten op de mogelijke komst van een ufo.

Buitenaardse wezens

Over de grootte van de buitenaardse wezen werd druk gespeculeerd, ze konden ook heel klein en zijn en in dat geval was de mat misschien te groot. Het betrof een experimenteel kunst project dat door de filosoof Jonathan Keats en de ruimte archeologe Alice Gorman was opgezet. De meeste bezoekers negeerden de mat en liepen doelgericht het gebouw in.

De mat was geïnspireerd op de Fermi Paradox, een serieus maar simpele wetenschappelijke stelling over onze plaats in het universum. Hoe komt het dat er zoveel statistische waarschijnlijkheid is dat er buitenaards leven bestaat versus het gebrek aan echt bewijs hiervoor.

Welkom heten

Keats zijn gedachte hierbij was dat we als mensheid de eventuele buitenaardse bezoekers nooit het gevoel hebben gegeven dat ze welkom zijn. Ons gedrag kan als onvriendelijk worden gezien en dat zou de reden kunnen zijn dat we niet bezocht worden als planeet.

De mat zelf heeft als kenmerk dat er rood op blauw is gekleurd. Het rode staat hierbij voor het buitenaardse, terwijl het blauw de hemel voorstelt. In de ogen van de maker was dit het beste voorbeeld van een welkomstmat denkbaar, het is in één oogopslag te herkennen voor iedere buitenaardse bezoeker.

Realiseren grootsheid

De filosoof hoopt dat de mat ooit gebruikt gaat worden bij een Internationaal Ruimte Station. De gedachte achter dit alles is de mogelijkheid van de mens om grootsheid te realiseren. Het universum is zo enorm dat het niet te bevatten is.

De bedoeling van de mat was om de fantasie te prikkelen, een project eigenlijk bedoeld om mensen te laten dromen. Dat juist een deurmat hiervoor wordt gebruikt is dan ook opvallend en veelzeggend tegelijkertijd. Het staat symbool voor vriendelijkheid en gastvrijheid.

De vele bezoekers van de conferentie hadden daar geen boodschap aan. Zoals zo vaak werd de deurmat niet gezien. Toch blijkt ook weer hier dat het een product van onze beschaving is, zo kenmerkend dat het als eerste wordt aangeboden aan buitenaards bezoek.