Een dak van hogere kwaliteit met sedummatten

Groene daken met matten van planten 

Een groen dak welke uit groendaktotaal sedummatten bestaat, is een dak met een hoge duurzaamheidsgraad en een dak van waarde. Groene daken beschermen uw dak tegen schadelijk weer. Het dak kan dus jaren langer zijn functie behouden. Dakpannen, bitumen en andere dakbedekking gaan eerder lekken of zijn vatbaarder voor heftig weer. 

Sterk dak met duurzaam tintje 

Verder is een sedum dak de beste keuze om mee te helpen aan een beter milieu. Planten groeien en stoten zuurstof uit. Een dak van sedum helpt dus opwarming in steden tegen te gaan die het gevolg zijn van klimaatverandering. Dakpannen, stenen en andere daksoorten houden warmte vast. Groene daken zorgen voor koelte en isoleren de woning optimaal van buitenaf. U zult dus geen last hebben van te veel kou of warmte in uw woning. Verder kunt u met een groen dak de natuurcyclus in stand houden doordat insecten planten en bloemen bestuiven. 

Een groen dak op een plat dak 

Platte daken lenen zich het beste voor een dak met vegetatie. Sedum matten gaan op een te schuin dak schuiven. Tevens loopt het water op een te schuin dak veel sneller naar de afvoer waardoor planten niet de tijd krijgen om het water op te nemen. Met een kleine hellingshoek kunnen sedum daken wel op een schuin dak worden geplaatst. Deze mag dan maximaal 45 graden zijn. De daken bestaan uit lagen die worden gelegd om het groene dak optimaal te laten functioneren. De wortel laag zorgt ervoor dat wortels alle ruimte hebben om te groeien. Drainage en filterlagen zorgen voor de juiste afvoer van regenwater. Groene daken zijn makkelijk in hun onderhoud. Het is vooral een kwestie van besproeien in droge maanden en een aantal keer per jaar bemesten. 

Groene daken kiezen 

Er zijn twee varianten van sedummatten. De substraatlaag bepaald het gewicht van het groene dak. Daken tot 15 cm dikte kunnen extensief worden beplant. Kleine lichte planten zoals grassen, mos en vetplantjes zijn hiervoor geschikt. De samenstelling moet wel gelijk zijn. De ligging van het dak is bepalend voor de hoeveelheid zon of schaduw van de vegetatie. Verder kan men op een schuin dak wel een groene gevel maken. Klim en hangplanten zijn bijvoorbeeld geschikt voor een groene gevel. Een daktuin is een groot intensief sedum dak met veel soorten planten. Deze planten hebben wortels die dieper groeien en hierbij neemt ook het gewicht toe.