Een huis verwarmen zonder gas

Huis verwarmen zonder gas

Het is tegenwoordig niet meer nodig om een huis op de ouderwetse, mileuonvriendelijke manier te verwarmen. Tegenwoordig is er een verscheidenheid aan opties, en een daarvan is het PVT-paneel in combinatie met een warmtepomp.

PVT-panelen

PVT-panelen (photovoltaïsch thermische panelen) zijn een combinatie van een zonnepaneel en een zonnecollector. Het is dus een eenheid die tegelijk warmte verzamelt en energie opwekt. Door middel van een warmtepomp wordt de opgevangen warmte gebruikt om het water dat uit de kraan stroomt te verwarmen. Daarnaast wordt de opgewekte energie voorzien aan apparaten in het huis. En mocht er een overschot aan opgewekte elektriciteit zijn, wordt deze zelfs teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, wat de elektriciteitsmeter doet teruglopen en vervolgens een kostenbesparing oplevert. Omdat het hier gaat over een enheid met 2 functies in 1, wordt er ruimte bespaard en wordt er efficient gebruik gemaakt van het dakoppervlak.

Huis verwarmen zonder gas

Aandachtspunten

Omdat de warmte-afgifte van een PVT-systeem afhankelijk is van de zonnestraling, wordt dit systeem eerder aangeraden bij goed geïsoleerde woningen. Verder dient er genoeg dakoppervlak beschikbaar te zijn voor plaatsing van de panelen. Een huis verwarmen zonder gas is mogelijk en rendabel als de woning aan deze standaarden voordoet.