Een terras in je tuin aanleggen? Gebruik vlonderplanken van hardhout

terras

Over het algemeen wordt erkend dat een tuin met een fraai terras meer waarde vertegenwoordigt dan een tuin dat een dergelijk terras niet heeft. Deze waarde werkt dan natuurlijk ook meteen door in de waarde van je woning. Wat betreft een terras voor in de tuin heb je grofweg twee mogelijkheden: je kiest voor betegeling of voor een houten terras. Hierbij gelden houten planken als duurdere maar ook fraaiere en comfortabelere optie. Doorgaans wordt voor de aanleg van een houten terras van vlonderplanken gebruik gemaakt. Hierbij wordt de hardhouten vlonderplank misschien wel het meest gekozen. Hardhout is nu eenmaal ideaal materiaal voor buiten. Het kan immers zeer goed tegen water en weet de indringing van ongedierte uitstekend tegen te gaan.

hout terras

De mogelijke uitvoeringen van hardhouten vlonderplanken

Hardhouten vlonderplanken kunnen in verschillende gedaantes komen, te weten:

  • Gladde planken. Dit is de meest eenvoudige variant. Daadwerkelijk glad, met slipgevaar tot gevolg, zijn deze planken meestal niet. Ze zijn namelijk doorgaans wel geschuurd of geschaafd.
  • Hardhouten vlonderplanken met groeven. Met name als het gaat om planken voor op de grond of vloer worden deze planken het vaakst gebruikt. Je hebt hierbij de keuze uit vlonderplanken met dunne of dikkere groeven. Bovendien kunnen deze planken verschillende lengtes hebben.

Waarom vlonderplanken met groeven voor buiten de ideale optie vormen

Wanneer je vlonderplanken van hardhout wilt gaan gebruiken voor buiten, dan kun je het best kiezen voor planken met groeven erin. Deze groeven zorgen namelijk dat in het geval van regen, hagel, ijzel of sneeuw daar het grootste deel van de neerslag in terechtkomt. Dit maakt de kans dat de vlonderplanken glad worden en glijpartijen veroorzaken een stuk kleiner dan het geval zou zijn bij de gladde planken zoals we die hierboven hebben beschreven.