Elektrische vloerverwarming onder verschillende vloeren

Industrieel tv meubel

Elk soort materiaal dat wordt gebruikt voor vloeren kan vloerverwarming bedekken, maar bepaalde materialen geleiden de warmte beter dan andere. Daarbij kunnen sommige vloermaterialen beschadigen bij te hoge temperaturen. In dit artikel lees je alles over drie verschillende soorten vloermaterialen die het beste werken bij elektrische vloerverwarming en hoe je deze zelf kan installeren.

Elektrische vloerverwarming Keramische en stenen vloeren

De meest gekozen vloerverwarmingen zijn keramische en stenen tegels. Keramische en stenen vloeren houden warmte goed vast, geleiden deze het beste en zullen niet beschadigen door de warmte. Dit gebeurt bij andere soorten vloeren wel veel sneller. Keramische en stenen vloeren zijn dus sowieso een erg veilige optie. 

Houten vloeren, zwevende vloeren & vinylvloeren en tapijt

Massief houten vloeren zijn minder populair, deze beschadigen vaker  bij elektrische vloerverwarming. De warmte kan namelijk gaten veroorzaken in het hout wanneer deze droogt en krimpt. Wil je toch graag een houten vloer met vloerverwarming? Kies dan liever voor zwevende vloeren, deze zijn beschikbaar in hout- of kunststoflaminaat. Omdat zwevende vloeren niet rechtstreeks op de ondervloer worden gemonteerd, zullen deze niet beschadigen door de warmte. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de temperatuur niet boven de 29ºC mag komen. Ook bij vinylvloeren en tapijt moet je er op letten dat de vloertemperatuur niet boven de 29ºC komt. Vinyl en tapijt isoleren en verminderen de warmtestroom. Wanneer je de elektrische vloerverwarming onder een harde vloer met tapijt gaat installeren, zorg er dan voor dat kabels alleen onder de vloer worden gelegd op plekken waar de vloer niet is bedekt met tapijt.

Losse kabelverwarming

De goedkoopste manier om elektrische vloerverwarming aan te leggen is door middel van losse kabel. Het is een effectieve manier om de vloer te verwarmen, maar het heeft wel enige tijd nodig om geïnstalleerd te worden. De kabel moet namelijk in een kronkelig patroon gelegd worden, vastgemaakt worden met hete lijm of nietjes en vervolgens moet je de kabel inbedden. Om hogere vloertemperaturen te bereiken en er voor te zorgen dat de vloer snel opwarmt, leg je de kabels dichter bij elkaar. Wanneer je minder kabel wilt gebruiken, leg je de kabel verder uit elkaar. De kabel moet om de 15 centimeter vastgemaakt en ingebed worden. Een kabel inbedden kun je op twee manieren doen: de kabel over de tegelsteunplaat installeren en afdekken met mortellijm voor keramische tegels, of de kabel zonder steunplaat installeren en er vervolgens SLC-cement over gieten.

Verwarming met meshmatten, verwarming met stevige matten

Elektrische vloerverwarming met meshmatten is makkelijker te installeren omdat de kabel al in een plastic net is geweven. Hierdoor gaat de installatie twee keer zo snel dan het installeren van losse kabel verwarming. Het gaas wordt eenvoudig op de vloer geniet of gelijmd. Vervolgens moeten de kabel en het gaas vastgemaakt en ingebed worden. Verwarming met massieve matten is de minst goedkoopste optie, maar is wel het meest gemakkelijk te installeren. Dit is de enige verwarmingsoptie waarbij je niet hoeft in te bedden omdat de kabel volledig is ingesloten in synthetisch materiaal, plastic zeil of metaalfolie.