Energieneutraal huis

energieneutraal huis

Van je huidige woning een energieneutraal huis maken? Het kan!

De laatste jaren is er eindelijk steeds meer aandacht gekomen voor de lastige vraagstukken omtrent het milieu en de klimaatverandering. Vanuit die thema’s worden woningeigenaren steeds meer bewust gemaakt van het verduurzamen van hun huizen. De meest ideale situatie wordt hierbij gevormd door een energieneutraal huis. Nu worden nieuwbouwhuizen tegenwoordig al zo veel mogelijk (nagenoeg) energieneutraal opgeleverd, maar voor oudere woningen geldt natuurlijk dat deze dat (bij lange) niet zijn. Echter is het wel degelijk mogelijk een huis van tientallen jaren oud energieneutraal te maken. Lees hieronder eerst waarom het slim is om dat te doen en vervolgens welke stappen je moet zetten om dit te realiseren.

De voordelen van een energieneutraal huis opgesomd

Ten opzichte van een woning waar je veel energie moet verbruiken om het juiste comfort te hebben heeft een energieneutraal huis de volgende voordelen:

  • Je verbruikt in principe geen energie meer. De energie die je verbruikt wek je namelijk zelf op met (onder meer) zonnepanelen. Je bespaart dan ook gigantisch aan energielasten.
  • Aangezien je geen energielasten meer hebt verdien je de gedane investeringen snel terug – en vervolgens nog veel meer dan dat!
  • In een energieneutrale woning wonen is enorm comfortabel. Je woning is onder meer goed bestand tegen heftige kou en hitte van buiten.
  • Je woning is een stuk meer waard zodra deze energieneutraal is.

Het stappenplan onderweg naar een energieneutrale woning

energieneutraal huis

Als je een wat ouder huis energieneutraal wilt maken, dan kan dat volgens dit stappenplan:

  1. Je begint met een woningscan, zowel via internet als met een bouwkundige adviseur ter plekke.
  2. Zijn de benodigde maatregelen bekend, dan wordt de financiering geregeld.
  3. Er wordt een planning gemaakt, waarbij de werkzaamheden het liefst in zo kort mogelijke tijd worden voltooid.
  4. De werkzaamheden worden uitgevoerd.
  5. Het geheel wordt opgeleverd en betaald volgens het financieringsplan.