Hoe een wastafel van natuursteen onderhouden?

natuursteen wastafel

De vraag waar bijna iedereen mee worstelt

De hang naar vroeger en de natuur wordt steeds groter onder de mensen. Mensen willen weer ‘puur’! Daarom zoeken velen ook naar manieren om dat pure in hun woning te integreren. Zo wordt er dan ook steeds meer gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals natuursteen, in woningen. Niet alleen in de vorm van een natuursteen vloer, maar ook in andere elementen en details, zoals een wastafel in de badkamer of een badkuip. Superleuk allemaal. Maar wat mensen niet weten, of eigenlijk vergeten zijn, is hoe ze die natuursteen elementen moeten onderhouden. Want dat is echt wel nodig met dit kwetsbare materiaal. Daarom lees je in dit blog meer over hoe je een wastafel van natuursteen moet onderhouden. Je hebt er dan veel meer plezier van!

De natuursteen wastafel

Een natuurstenen wastafel is gemaakt uit een brok steen. Steen is een natuurproduct. En dat is altijd uniek. Dat houdt ook in dat je natuursteen wastafel uniek is. Als je hem koopt, is de wastafel voorzien van een beschermlaag. Hierdoor zal de wastafel niet snel gaan verkleuren. Weet wel dat deze beschermlaag kwetsbaar is voor zware, harde of scherpe voorwerpen. Maar dat geldt eigenlijk wel voor alles wat je in huis hebt. Daarom richten we on hier op de schoonmaak van de natuursteen wastafel.

Schoonmaak van de natuurstenen wastafel

Let bij de schoonmaak van de natuursteen wastafel vooral op de producten die je hiervoor gaat gebruiken. Wat ons betreft zijn zure producten uit den boze. Waarom? In natuursteen zit kalk. Wanneer zuren in contact komen met kalk leidt dit tot doffe plekken. En dat is lelijk! Mocht je wastafel toch in contact komen met zuren, gebruik dan veel water om het grondig te verwijderen en zo de schade te beperken. Ook agressieve middelen als chloor, ammonia en gootsteenontstopper mag je nooit gebruiken voor een natuurstenen wastafel.

Onderhoud van natuurstenen

Onderhoud van een natuursteen wastafel mag wel met iets ‘gewoons’, zoals groene zeep. Poets je wastafel met een sopje van groene zeep en spoel hem grondig na. Ook kun je kiezen voor een neutraal schoonmaakmiddel met een pH-waarde van 7 tot 8. Oja, en gebruik bij de schoonmaak nooit hulpmiddelen als een schuurspons of iets wat daar op lijkt.

Je wastafel beschermen

Je wastafel wordt natuurlijk elke dag gebruikt. Zo komen er veel zeep, tandpasta en andere verzorgingsmiddelen op terecht. Om de wastafel mooi te houden, is het verstandig om de zeepresten etc. goed weg te spoelen met water. Ook is het verstandig om minimaal één keer per dag je wastafel even te drogen met een handdoek. Zo blijven er geen kalkresten uit het water achter. Tip: smeer je natuursteen wastafel na het schoonmaken ook af en toe in met wat olijfolie. Het is een effectieve en relatief goedkope manier om de wastafel te beschermen en mooi te houden.

Op zoek naar een natuursteen wastafel?

Zie je het op basis van ons advies over het onderhoud ook wel zitten om een natuursteen wastafel in huis te halen? Bezoek dan eens een showroom van een specialist. Want geen twee natuurstenen wastafels zijn hetzelfde. Het is dus te adviseren dat je de wastafels eerst in het echt bekijkt, voordat je een keuze maakt. Wil je meer blogs lezen over sanitair? Klik dan op deze link.