Hoe moet je hout beitsen

Hout

Steigerhout beitsen

Heb jij een bepaald soort meubel voor ogen, maar heeft jouw huidige meubel wel de vorm maar niet de kleur die jij wilt? Dan wordt het tijd om jouw meubel te beitsen. Door jouw meubel te beitsen creëer je niet alleen de sfeer in huis die jij zoekt, maar bescherm je ook jouw meubel. In dit blog lees je de handigste informatie over hoe je hout moet beitsen!

Kiezen voor een nieuwe kleur

Met beitsen kun je jouw meubel zowel lichter als donkerder maken. Het beitsen brengt daarnaast ook veel meer voordelen met zich mee. Je kunt door jouw meubels te beitsen makkelijk voor een nieuwe kleur kiezen. En daarnaast verleng je ook de levensduur van het hout! Hoe moet je dan hout beitsen? We vertellen het je graag!

Beits aanbrengen doe je zo

Beits aanbrengen doe je zo: je kunt het beits het best aanbrengen door met de nerf mee te schilderen. Zie je druppels ontstaan? Veeg deze dan op tijd weg en laat ze niet opdrogen. Laat het hout na het beitsen minimaal 24 uur drogen. Daarna kun je met een tweede laag beits beginnen.

Opknappen door te beitsen

Wat is het nut van steigerhout beitsen? Het beitsen werkt als een beschermlaag tegen vocht, vlekken en krassen. Bij transparante beits blijft de natuurlijke structuur van het hout ook nog goed zichtbaar. Heb je oudere meubels op de kop getikt? Door ze te beitsen kun je ze op een leuke manier opknappen. Denk hierbij aan tweedehands meubels, antieke erfstukken of oude kozijnen.

Beitsen door professionals

Je kunt er ook voor kiezen om het beitsen uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Zij zorgen er dan voor dat de meubels droog en vetvrij zijn. Het ontvetten kan gedaan worden met ammonia en wordt dan afgenomen met een vochtige doek. Vervolgens wordt er gebeitst met een blokkwast of een andere kwast met relatief dunne draden. Dit zorgt ervoor dat het beits goed in de nerven terecht kan komen. Wil je meer leuke artikelen lezen over meubelen? Je leest ze hier!