Huizen bouwen wordt alsmaar duurder

Het is geen geheim dat inflatie zorgt voor toenemende kosten op alle fronten. Manuren worden duurder, het fabriceren van materialen wordt duurder, transportkosten van de ingekochte materialen neemt steeds verder toe en ga zo maar door. Wil je dus een woning laten bouwen, dan liggen de kosten hiervan een stuk hoger dan bijvoorbeeld 5 tot 10 jaar geleden. Bouwbedrijven zijn daarom steeds meer op zoek naar alternatieven, om zo de kosten te drukken. Eén van de manieren kan zijn om meer hout te gebruiken bij het ontwikkelen van woningen en gebouwen, in plaats van enkel de ‘traditionele’ materialen die nu gebruikt worden. Een methode die de afgelopen jaren steeds meer in populariteit toeneemt is houtskeletbouw, ofwel HSB.

Wat is houtskeletbouw?

De naam verklapt al enigszins de manier van werken voor deze methode. Houtskeletbouw houdt, simpel gezegd, in dat er een houten draagconstructie ontwikkeld wordt. Vroeger was het niet voordeliger om gebruik te maken van een HSB wand, maar door de vele logistieke en technologische ontwikkelingen van de laatste jaren is het steeds aantrekkelijker geworden. Op de dag van vandaag is het dan ook voordeliger en sneller om gebruik te maken van houtskeletbouw. Daarnaast heeft hout ook een erg lange levensduur, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken om het feit dat het hout het zal begeven.

Waar wordt HSB veel in toegepast?

Tegenwoordig kent houtskeletbouw vele toepassingen. In het verleden werd het bijvoorbeeld enkel gebruikt voor bijvoorbeeld een uitbouw of aanbouw, maar nu zien we ook steeds vaker dat er volledige woningen mee gebouwd worden. Hout is licht, relatief goedkoop in aanschaf (in vergelijking tot de traditionele manier van huizen bouwen) en kan snel in elkaar gezet worden. Dit omdat een houtskeletbouw tegenwoordig al in de fabriek voor grote delen in elkaar gezet worden. Dit noemen we ook wel prefab. Een HSB wand is dus zo gemaakt, geleverd en geplaatst. Een ideaal alternatief dus voor de steeds duurder wordende huizenmarkt.