Inrichten van een kleine tuin

Bij het opzoeken van leuke ideeën voor in de tuin, komen er eigenlijk alleen maar plaatjes van grote tuinen naar boven. Het lijkt een beetje alsof er geen kleine tuinen bestaan op het internet! Maar is dit wel zo? Of zijn er een paar slimme tips gebruikt om de tuin groter te laten lijken? Voor iedereen met een kleine tuin, staan in deze blog een paar tips om deze leuk in te richten en om deze groter te laten lijken.

Verticaal tuinieren

De eerste tip om elke kleine tuin leuk in te richten, is om verticaal te tuinieren. Ga met het groen de hoogte in, in plaats van de breedte. Het zal niet mogelijk zijn om in elke tuin een plekje op de grond voor allerlei planten en bloemen te hebben. Daarom kan het groen de hoogte in worden gepland. Een paar voorbeelden hiervan zijn bloembakken aan de tuinmuur, lianen die de muur op groeien of plantenbakken van verschillende hoogtes. Wordt dit niet mooi gevonden? Dan is een hoge haag ook een goede weg om te nemen.

Kleine tuinen geven goed de optie om met verschillende hoogtes te spelen. Dit kan worden gedaan worden met plantenbakken of de planten zelf. Denk bijvoorbeeld aan planten met uiteenlopende bladeren. De tuin zelf kan daarnaast ook meespelen met de diverse hoogtes in een tuin. Er kan bijvoorbeeld de diepte of juist de hoogte in worden gegaan met een trap of afstap.

Voor iedereen die verticaal tuinieren niet genoeg vind, kan ook gebruik maken van kleuren die diepte creëren. De achterwand van een tuin kan bijvoorbeeld wit of zwart geschilderd worden. Lichte muren geven de illusie dat een tuin breder is dan het eigenlijk is en een zwarte achterwand geeft de illusie dat een tuin dieper lijkt.

Decoratie

Een val waar kleine tuinen wel snel in kunnen vallen, is dat het snel vrij hectisch kan worden. Dit ligt vooral aan wanneer er verschillende stijlen of kleuren worden gebruikt. Daarom is het belangrijk om alle decoratie in een soortgelijke kleurpalet te houden en om ervoor te zorgen dat alles dat in de tuin wordt gezet bij elkaar past. Denk hierbij voorbeeld aan de decoratie van de tuin, de bloemen in de tuin of de tuinmeubelen.

Goede tuinmeubelen, zoals een mooie tuinbank of comfortabele tuinstoelen, stralen luxe uit in een tuin. Om deze reden is het handig om te investeren in lekkere tuinmeubelen. Deze zullen er niet alleen beter uitzien, ze kunnen daarnaast ook langer meegaan. Zo zal elke tuin er leuk ingericht uitzien.