Kantoorplanten zijn er niet alleen om ruimtes mooi aan te kleden.

Planten op je werkplek hebben een ook een doel. Aangezien de dagen korter worden zou het toch prettig zijn om energie uit je omgeving te kunnen putten. Aankomen op kantoor voordat de zon opkomt en pas naar huis gaan in de schemering kan je echt een gevoel van ontbering geven, vooral als je iemand bent die van het buitenleven houdt.

Je zou een lichttherapielamp kunnen aanschaffen tegen winterdepressie, maar beter nog, is het toevoegen van kantoorplanten. Dit kan de ontbrekende natuurlink voor jou of de werknemers zijn om de productiviteit en tevredenheid op het werk te verbeteren. Planten rondom bureaus op werkplekken verhogen de luchtvochtigheid, verwijderen gifstoffen uit de lucht en voegen een vleugje stijl toe aan de werk- of ontvangstruimte.

Een kale werkplek wil niemand in werken.

Hoewel er nog steeds management experts zijn die menen dat uitgeklede werkplekken de productiviteit verhogen, tonen onderzoekers nu aan dat landschapsarchitectuur op kantoor betere voordelen biedt. Mensen in werkruimtes met een plantdichtheid van een kantoorplant per vierkante meter presteren beter bij geheugentesten en ander basisvaardigheden.

Veel kantoormedewerkers vinden het juist leuk om een rustige omgeving op en rond hun bureau te creëren door allerlei verschillende aantrekkelijke planten te hebben. En door planten op bijvoorbeeld palen of aan het plafond te bevestigen, kun je kleine kantoren aangenamer maken zonder schaars werkoppervlak in te moeten leveren.

Planten hebben meerdere functies.

  • Het visuele aspect ‒ buiten de verschillende rijke groentinten, bieden ze ook de visueel meditatieve ervaring wat uiteindelijk leidt tot een tevreden en meer productieve werknemer.
  • Ze zijn stress verlagend ‒ de aanwezigheid van planten werkt rustgevend.
  • Zuiveren de lucht ‒ kantoorgebouwen met overwegend niet geventileerde lucht, kunnen tot tien keer meer verontreinigende stoffen bevatten dan buitenlucht.
  • Geluiddempend ‒ niet voor niets worden planten langs auto- en snelwegen geplaatst. Verander daarom met datzelfde concept de akoestiek in ruimtes, om zo het nagalmen te verminderen.

Kantoorplanten zorgen voor variatie in een drukke werkomgeving en vragen zelf niet al te veel aandacht. Doordat jezelf even tijd vrij maakt om voor de planten te zorgen, zorg je mentaal ook voor jezelf. Overweeg de vele psychologische voordelen, meer groen op kantoor is misschien wel de verandering die nodig is.