Meubelen van riet en rotan

Zowel rotan als riet worden al jarenlang gebruikt om meubelen van te maken. Van een comfortabele zitstoel tot zitkrukjes, de manieren waarop je de materialen kunt gebruiken zijn zeer divers. Het is niet voor niets dat het materiaal daarom zo populair is geweest. Toch neemt de populariteit af, maar zie je nog regelmatig meubelen je die van deze vlechtmaterialen zijn gemaakt terugkomen bij de inrichting van huizen. Dat komt enerzijds omdat het materiaal lang mee kan gaan, maar ook omdat je het in allerlei kleuren kunt verven, waardoor de meubelen vrijwel altijd bij je interieur passen.

Het onderhoud

Doordat meubelen van riet en rotan vele kiertjes hebben, kan vuil zich op gaan hopen. Echter, met een lauw sopje en een zacht borsteltje kun je het materiaal weer schoon poetsen. Mocht het zo zijn dat schoonmaken geen zin heeft, omdat je stoel of ander meubelstuk aan vervanging toe is, dan kun je er ook voor kiezen om de stoel opnieuw te laten matten. Hiervoor kun je terecht bij een stoelenmatterij. Stoelenmatters hebben zich gespecialiseerd in de reparatie van rieten- en rotan meubelen. Vaak is het een stuk goedkoper om je meubelen te laten repareren dan ze te vervangen.

Het verschil tussen riet en rotan

Riet is afkomstig uit een waterplant en je kunt er geen meubelen van maken. Toch wordt in de volksmond vaak gesproken over rieten meubelen, echter in dat geval gaat het om pitriet. pitriet is het binnenste gedeelte van een rotanstengel. Het fijne van het materiaal is dat het erg buigzaam is, waardoor het uitermate geschikt is om meubelen mee te vlechten.

Samengevat komt het er dus op neer dat zowel rieten als rotanmeubelen van hetzelfde soort materiaal worden gemaakt. En een verzamelnaam voor het materiaal is rotan. Rotan is een liaan die afkomstig is uit de tropische regenwouden. Omdat het natuurlijk vlechtmateriaal is, is rotan niet altijd glad en mooi afgewerkt. Het gevolg hiervan is dat je met je kleding achter de stengels kan blijven hangen. Dat gevaar is echter vooral aanwezig als je dunne kleding draagt (zoals een panty). Wil je de kans op beschadigingen van kleding verkleine? Dan kun je een kussentje op de zitting leggen. Dat komt het zitcomfort overigens ook ten goede.

Rotanmeubelen zelf maken

Wanneer je een creatieveling bent en je je hand niet omdraait voor handenarbeid, dan kun je er ook voor kiezen om je eigen rotanmeubelen te maken. Het is echter wel aan te raden om hier van tevoren een cursus voor te volgen, zodat je weet hoe je de meubelen om een goede manier kunt maken.

Daarnaast heb je natuurlijk vlechtenmateriaal nodig om de stoel te kunnen maken. Doordat  de populariteit van rotan de afgelopen jaren is afgenomen, is ook het aantal aanbieders van rotan vlekmaterialen erg beperkt geworden. Toch zijn er nog een aantal partijen waarbij je voor diverse soorten materialen terecht kunt, of je nu een kleine of grote hoeveelheid vlechtenmaterialen nodig hebt. Hoewel je er niet direct online kunt bestellen, kun je op, https://www.rotanblees.nl/ wel een aanvraag via het contactformulier doen. In de regel heb je je bestelling vaak binnen enkele dagen in huis.