Mollen bestrijden
Heeft u last van mollen in uw tuin? Die komen juist op de plekken waar u ze niet graag ziet, zoals pas gezaaide percelen, voetbalvelden of de moestuin. Vooral in de maanden maart, april en juni zult u verhoogde mollenactiviteit zien. In die maanden gaan de mannen op de vrouwtjes af en in juni verlaten de jongen het nestje van de moeder. Mollen verjagen en bestrijden is geen makkelijke taak. Gelukkig zijn er meerdere manieren om dit probleem aan te pakken. Die zullen wij in dit artikel aanhalen.
Preventieve maatregelen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Soms kunt u volstaan met deze preventieve maatregelen en nooit last krijgen van mollen in uw tuin. Keizerskroon en Kruisbladwolfsmelk zijn planten die een sterke geur verspreiden. Mollen kunnen niet tegen die geur en blijven daarom uit de buurt van zulke planten.
Een ander preventief maatregel is het gebruik van fijnmazig kippen- of vogelgaas. U kunt dit laten ingraven en zo uw tuin ontoegankelijk maken voor mollen.
Indien het al te laat is om de preventieve maatregelen toe te passen kunt u het volgende overwegen:
- Mollenklemmen aanschaffen,
- Rookpatronen op zwavelbasis aanschaffen,
- Een professionele mollenvanger inhuren.
Mollen vangen
Kiest u liever voor een wat vriendelijkere aanpak, dan kunt u proberen de mollen te vangen. U kunt mollen levend vangen door een kooi in een loopgang te plaatsen. Controleer die regelmatig en probeer het te plaatsen op een plek waar u vaker activiteit merkt. Mollen vangen is best tijdrovend en vergt toch meer inzet dan de andere maatregelen. Vooral als u de mollen levend wilt houden. Zorg er dan voor dat zij niet te lang vast zitten in de kooi, omdat deze dieren het niet lang volhouden zonder voedsel. Binnen enkele uren zijn ze dood.