Renoveren doe je zo!

In Nederland is ongeveer 20% van de woningvoorraad gebouw in de jaren 50 of 60. Dit staat in onze geschiedenisboeken ook wel bekend als de babyboom. Door de nasleep van de oorlog waren er veel kinderen. De overheid wist dit en wilde dat deze mensen een huis hadden. Als resultaat werd in een rap tempo overal galerijflats neergezet. Deze flats zijn goed in het herbergen van mensen maar zo lek als een mandje als het aankomt om stoken. Veel van deze flats worden vandaag de dag aangepakt door grote aannemers om ervoor te zorgen dat ze nog aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers en natuurlijk ook de bewoners. Mocht u in een zo’n flat wonen dan weet u vast wel waar ik het over heb. Zeker in de winter kan u alle moeite stoppen in het verwarmen van uw woning, maar dat lijkt helemaal niets uit te maken. Het is alsof alle warmte magisch uit de ruimte verdwijnt! 

De verhuurder regelt het

Zoals boven genoemd hebben verhuurders er baat bij dat uw woning aan de standaarden van vandaag de dag voldoet. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat ze ergens in de nabije toekomst een mail zullen sturen waarin ze aangeven dat er komend jaar aan de gevel geklust wordt. Vaak zetten bouwbedrijven dan een nieuwe gevel voor uw al bestaande gevel. In deze gevel zit meer isolatie. Daarnaast worden ramen met enkel glas vervangen door ramen van dubbel glas. Deze hebben een speciaal gas tussen de twee ruiten zitten die de warmtedoorgang vertraagt. Isoleren is een ding, maar waar dit soort bouwers nooit naar kijken is de manier waarop de woning van verwarmd wordt. 

De huurder regelt het

Veel van deze flats hebben geen CV, ofwel centrale verwarming. In plaats daarvan moet u aan de hand van uw gevoelstemperatuur de radiator in de desbetreffende ruimten aan of uit zetten. Hierbij loopt u twee risico’s. Ten eerste kan het zijn dat als u gaat slapen de radiator de ruimte als maar blijft verwarmen. Ten tweede is de kans aanwezig dat u bij thuiskomst de verwarming nog aan moet zetten waardoor de eerste twee uur uw huis heel koud aan kan voelen. Wat is de oplossing? Natuurlijk is het belangrijk dat u CV installeert, maar de radiatoren zijn bij lange na niet de meest efficiënte manier om warmte te verspreiden. U kan investeren in een infrarood warmtepaneel. De efficiëntie van deze panelen ligt een stuk hoger dan die van radiatoren. De zuinige elektrische verwarming kan u veel kosten besparen per jaar. Persoonlijk adviseer ik u dus om te kijken naar deze nieuwe techniek. Wie weet verdient u de panelen wel binnen twee jaar terug!