Waarom gekleurd MDF gebruiken?

Gekleurd MDF is een materiaal dat populair is onder doe-het-zelvers. Ook wanneer je niet zo handig bent, kan je echter voor een meubelstuk van gekleurd MDF kiezen. Dit materiaal kent namelijk tal van voordelen. MDF staat voor Medium Density Fibreboard. De binnenkant van MDF is gemaakt van geperste houtvezels. De toplaag van MDF is gemaakt van een harde kunststof. De dichtheid van het materiaal zorgt ervoor dat het zeer eenvoudig te bewerken is. Dat maakt MDF uitermate geschikt voor de doe-het-zelvers. Je kunt het materiaal zonder problemen zagen. Er zijn echter nog meer redenen om specifiek gebruik te maken van dit materiaal. Je leest er hier alles over.

Gekleurd MDF is stevig en relatief goedkoop

Gekleurd MDF is geen duur materiaal en daarom uitstekend om mee te werken. Ook is het materiaal enigszins buigbaar en zal het niet snel breken. Veel mensen denken dat MDF wit van kleur is, omdat veel MDF meubels in die kleur verkocht worden. Dat is echter onjuist, want MDF is in tal van verschillende kleuren te verkrijgen. Voor doe-het-zelvers kan het dus interessant zijn om gekleurd MDF te bestellen, maar ook meubels van MDF zijn in allerlei verschillende kleuren te verkrijgen. Omdat de toplaag van kunststof is gemaakt, kun je MDF in iedere denkbare kleur bestellen.

Je kunt MDF eventueel ook schilderen

Heb je nog MDF platen liggen, maar hebben deze niet de juiste kleur? Dan kun je er ook voor kiezen om deze over te schilderen. Je hoeft MDF niet heel erg op te schuren. Kies dus voor wat fijner schuurpapier. Zorg er wel voor dat je het hele oppervlak ietsjes opschuurt. Vervolgens kun je grondverf op waterbasis gebruiken. Dankzij de grondverf absorbeert het materiaal niet te veel verf. Tot slot kun je het materiaal gaan verven. Spuiten is overigens ook een optie. Wil je gekleurd MDF, dan kun je dus ook zelf een andere kleur aanbrengen. Echter, komt daar wel veel meer werk bij kijken dan wanneer je meteen gekleurd MDF zou bestellen.

Zorg ervoor dat je het juiste materiaal in huis hebt

Ga je zelf met gekleurd MDF aan de slag, dan heb je naast het plaatmateriaal ook andere benodigdheden nodig. De ervaren doe-het-zelver heeft hoogstwaarschijnlijk alle benodigdheden al in huis. Start je voor het eerst met een vergelijkbaar project, dan is het belangrijk om alle benodigdheden even op een rijtje te zetten. Zo voorkom je dat je nog eens de deur uit moet als je aan het klussen bent.