Waarom is de Scindapsus zo populair?

Scindapsus

Kamerplanten en dus ook de Scindapsus in al zijn soorten zijn tegenwoordig ontzettend populair. Als je door social media scrolt komt deze kamerplant niet ongezien voorbij. Waar komt deze passie eigenlijk vandaan? Dit is vooral te wijten aan het feit dat er steeds meer mensen op zoek zijn naar een totaalplaatje binnen de inrichting van een ruimte. Planten zorgen voor sfeer, gezondheid en verbinding met de natuur. En juist dat laatste, de natuur, heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van onze kamerplantengemeenschap.

Halverwege de 19e eeuw ontstond het idee om planten in potten te zetten en deze als binnenhuis decoratie te gebruiken. De onderklasse geloofde erin dat contact met natuur hun menselijkheid terug zou geven. In combinatie met gezond eten zou dit van hen nettere mensen maken met fatsoenlijk gedrag als gevolg. Het idee was dat verzorging van planten zoals bijvoorbeeld de Scindapsus, van de arbeider een ander mens zou kunnen maken. Bijgeloof en superstitie begon vervolgens een grotere rol te spelen in de keuze van kamerplanten. Met als gevolg: de kamerplant bleef zijn plaats in het huishouden houden.

Niet alleen bleef de kamerplant zijn plaats in het huishouden houden, ook zien we duidelijk dat de trends die zich in die tijd hebben ontwikkeld zich tegenwoordig terug laten zien. De aandacht verschoof van sierplanten naar planten met grote bladeren zoals bijvoorbeeld de Scindapsus en die trend heeft zich voortgezet. Mensen blijven tegenwoordig een voorkeur houden voor planten met grote bladeren. Want dit straalt moderniteit uit. Heeft meer impact. Populaire soorten binnen de Scindapsus plantenfamilie zijn de Scindapsus Pictus en Scindapsus Epipremnum. Maar waarom zijn deze nu nog steeds populair?

De Scindapsus Pictus

In Nederland is de Scindapsus Pictus een van de meest beminde kamerplanten. De grote groene bladeren met zilver gevlekte details geven een artistieke en creatieve uitstraling. Het is dan ook niet vreemd dat deze plant binnen kantoren en huiskamers wordt gebruikt.

De Scindapsus Epipremnum

Ook de Scindapsus Epipremnum is een kamerplant die veel wordt verkocht in Nederland.

De Scindapsus Epipremnum wordt ook wel de drakenklimop genoemd omdat deze kamerplant in de tropische wouden van Australië en Zuidoost-Azië langs de bomen omhoog klimt. Vanwege het feit dat het klimaat in Europa in de meeste gevallen veel kouder is dan in Australië en Azië heeft de plant zich als een kamerplant ontwikkeld, die met voldoende ondersteuning een lengte van 2 meter kan bereiken. 

Eigenschappen zorgen voor populariteit

Volgens een onderzoek van NASA is behoren de Scindapsus, Scindapsus Pictus en de Scindapsus Epipremnum tot van de beste kamerplanten die lucht zuiveren. Het onderzoek laat zien dat vergeleken met andere planten, deze soort het beste giftige stoffen in de lucht afbreekt en zuurstof produceert. Giftige stoffen zoals onder andere: formaldehyde en benzeen worden uit ruimtes verwijderd en geneutraliseerd. Dit is een van de redenen waarom de Scindapsus razend populair is.

De Scindapsus is verder veelzijdig in te zetten. Het is mogelijk om deze als een hang- en klimplant binnen het interieur in te zetten. En wat dacht je van een muur volledig gevuld met hangende Scindapsus varianten?

Interesse? www.sentinel.nl