Wat je nog niet wist over red cedar!

Westerse Red cedar- Thuja plicata- is een prachtige piramidevormige groenblijvende plant, met aromatisch groene bladen en een rode tot grijze bast die gemakkelijk loslaat van de stam.De Western Redcedar die groeit in weelderige bossen en berghellingen tot beboste moerassen en beekoevers. Hier zijn enkele verrassende feiten die je misschien niet wist waardoor je nog meer van deze houtsoort gaat houden!

Het geliefde hout voor timmerlui

Red cedar is een houtsoort die in overvloed in de wereld voorkomt en voornamelijk wordt gewonnen uit natuurlijk gegroeide bossen in Noord-Amerika, waardoor rode ceder een duurzaam en milieuvriendelijk hout is. Rode ceder is een lichte houtsoort met een lage densiteit. Door het lage gewicht zijn producten gemaakt van dit materiaal gemakkelijk te hanteren en heeft het hout een hoge vochtopname. Cederhout heeft een sterk aroma en antiseptische eigenschappen. Hierdoor is schimmelgroei onbestaand en houdt het verschillende soorten ongedierte op afstand. Red Cedar is erg sterk waardoor het erg populair is in de bouw en meubelindustrie.

Een nieuwe toepassing is gevelbekleding. Rode Cedar kan na verloop van tijd verkleuren, vooral bij buitengebruik naar een zilvergrijze teint. Il je dit tegenhouden dan kan dit met een laagje verf of beits.

Om af te ronden : nog enkele weetjes

  • Naast de vele toepassingen voor mensen, biedt red cedar het hele jaar door schaduw en dekking voor dieren in het wild. De bessen worden geconsumeerd door vogels en andere dieren, die zo zorgen voor de verspreiding van deze bomen.
  • Rode cedar wordt al eeuwen gebruikt om kano’s te vervaardigen. De inheemse bevolking kent al lang de geheimen van hun levensboom. Van de bladeren maakten ze medicijnen , van de takken touwen voor manden en hoeden.
  • Voor het bouen van infraroodcabines en sauna’s , is red cedar een populaire houtsoort. Ook onder warme temperaturen blijft het vormvast.