Zo dek je je tafel volgens de etiquette regels

Een perfect gedekte tafel maakt jouw georganiseerde diner nog leuker. Maar hoe zat dat nou ook alweer met die etiquette regels? Moest dat wijnglas nu aan de linker of de rechterkant? En waar leg je het servet neer? In dit artikel lees je hoe je je tafel precies volgens de etiquette regels dekt zodat jouw volgende diner gegarandeerd een succes wordt.

Het tafellinnen

We beginnen met de basis van de gedekte tafel, namelijk het tafellinnen. Wanneer het een net etentje betreft, kun je het beste voor een rustig, effen tafelkleed gaan. Zorg dat deze mooi strak over de hoeken van de tafel ligt en dat deze kreukvrij is. Ook kun je gebruik maken van tafellopers om de tafel nog wat leuker aan te kleden. Kleurrijke placemats kun je beter niet op tafel leggen. Het servet leg je links naast de vorken neer. 

Hoe zet je de borden neer?

Wanneer je diner uit verschillende gangen bestaat, dan is het ook belangrijk dat je voor iedere gang een bord neerzet. Deze borden zet je van groot naar klein op elkaar. Zorg dat je ze recht voor de stoel op precies 2 centimeter van de tafelrand zet. Maak ook gebruik van een onderbord. Dit is een bord die niet gebruikt wordt, maar die als basis voor de rest van de borden gebruikt wordt (deze komt dus onderop en moet dus het grootst zijn). Linksboven je bord kun je een klein bordje neerzetten met een botermesje voor een broodje vooraf. 

Het bestek in de juiste volgorde

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je het bestek van buiten naar binnen moet leggen als je het volgens de etiquette wilt doen. De vorken leg je in de juiste volgorde aan de linkerkant van de borden en de messen en lepels aan de rechterkant. Van buiten naar binnen wil zeggen dat je het bestek waarmee je begint helemaal aan de buitenkant legt en dan stapsgewijs naar binnen werkt. Een gebaksvorkje en lepeltje leg je aan de bovenkant van het bord.

Waar komen de glazen te staan?

De glazen komen rechts boven het bord. Helemaal bovenaan komt het waterglas, schuin daaronder het rode wijnglas en schuin daaronder het witte wijnglas. Drinken je gasten alleen witte of alleen rode wijn? Dan kun je het andere glas uiteraard weglaten. Weet je niet wat je gasten precies drinken? Zet ze dan altijd allebei neer. Als je gasten een keuze hebben gemaakt, dan kun je het andere glas weghalen.